Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oud-tekenaars Suske en Wiske kwaad na brief van Standaard Uitgeverij met verbod stripfiguren nog te tekenen

Suske en Wiske

Enkele oud-tekenaars van de stripalbums van Suske en Wiske reageren verontwaardigd op een brief van Standaard Uitgeverij waarin staat dat alleen het huidige auteursteam nog tekeningen mag maken van de stripfiguren. Standaard Uitgeverij zegt dat de brief verkeerd is geïnterpreteerd. 

 

Begin maart kregen de 6 vroegere striptekenaars van Suske en Wiske - Paul Geerts, Eric De Rop, Eugeen Goossens, Ron van Riet, Jeff Broeckx en Marc Verhaegen - een brief in de bus van Standaard Uitgeverij. "Een van onze taken (...) is om namens de erven Vandersteen de nalatenschap van Willy Vandersteen te bewaken en derden die ongeoorloofd gebruik maken van het auteursrechtelijk beschermde werk hierop aan te spreken", staat daarin te lezen. 

Gebrek aan respect

Paul Geerts (86), die Willy Vandersteen opvolgde en 30 jaar lang albums van Suske en Wiske heeft getekend, was niet blij om de brief te ontvangen. "Het is een gebrek aan respect. Wat mijn collega's en ik allemaal gedaan hebben voor het patrimonium van Vandersteen, dat hou je niet voor mogelijk. Het was dag en nacht werken, en we deden dat met heel veel plezier." 

Ook bij Marc Verhaegen is de brief in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik begrijp dat het tekenen op een apart wit blad niet meer mag. Dat zal ik respecteren. Maar ik zal blijven signeren in de boeken die ik zelf geschreven en getekend heb", schrijft hij op Facebook.  (VRTNWS)

 

Suske en Wiske

Deel dit artikel